Wykonanie
Dzisiaj prezentuję przysmak, który niedawno
jadłam po raz pierwszy. Racuszki akacjowe to wspomnienie dzieciństwa mojej mamy - a smażyła je bardzo często moja babcia. Sądzę, że danie to było znane również i prababci. Szkoda, że takie przepisy często
giną w domowych zapiskach… Co roku, podczas kwitnienia robinii akacjowej (bo jest to właściwa nazwa tego drzewa), mama wspominała o dawnym przysmaku, ale ciężko nam było odnaleźć jakąś w okolicy. Szkoda, że dopiero w tym roku zawzięłyśmy się i zdobyłyśmy kwiaty, bo racuchy są rewelacyjne! Odurzający, piękny, choć lekko ciężki zapach akacji nie dominuje i danie powinno smakować praktycznie każdemu. To po prostu lekkie, puszyste, prawdziwie polskie racuszki w stylu retro :) Smażyłyśmy je z mamą według metody babci - całe łodyżki, razem z mnóstwem kwiatuszków zamaczałyśmy w cieście i kładłyśmy na patelnię. Bez pracochłonnego odrywania
płatków od zielonych części! Ważne żeby łodyżki były dosyć długie, ponieważ po usmażeniu, kiedy racuszki są jeszcze ciepłe, pociągając za koniec można łatwo i szybko je usunąć. Ważne, aby kwiaty zbierać z dala od
miejskich zanieczyszczeń i ruchliwych dróg. Ten przepis to dowód na to, że warto wracać do zapomnianych smaków i zainteresować się jadalnymi roślinami nie tylko z warzywniaka ;)Notka: Kwiaty można maczać w dowolnym cieście naleśnikowym, powinno być ono tylko na tyle gęste, aby od razu nie spływało. Ja użyłam standardowego przepisu na pankejki .Składniki (na ok. 12 małych racuszków):1 szklanka
mąki pszennej (bezglutenowcy np.: 1/2 szkl.
mąki gryczanej, 1/4 szkl. kukurydzianej i 1/4 szkl.
skrobi ziemniaczanej)1
jajko3/4 szklanki
mleka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/6 szklanki
cukru pudruszczypta
soli35 g rozpuszczonego, ostudzonego
masłaKwiaty akacji dokładnie umyć i lekko osuszyć. Wszystkie składniki ciasta zmiksować w misie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dosyć gęste. Na patelnię wlać
olej, tak aby utworzyć kilkumilimetrową warstwę i dobrze rozgrzać. Trzymając za łodyżki, zamaczać kwiaty w cieście i kłaść na gorącej patelni. Smażyć z obu stron. Jeśli jest taka potrzeba, rozrzedzić ciasto
mlekiem lub zagęścić
mąką. Gotowe racuszki zdejmować z patelni na talerz i odsączać ręcznikiem kuchennym. Od razu podawać, posypane
cukrem pudrem.Smacznego!