Wykonanie

To już drugi Tłusty Czwartek na Lisiej Kawiarence, a że blog kieruję w dużej mierze do osób eliminujących gluten z diety, to i w tym roku mam coś specjalnie dla nich :) Churros to małe słodkości przygotowywane z parzonego ciasta, smażonego w głębokim
oleju. Swój rodowód mają w Hiszpanii, gdzie podawane są najczęściej z gorącą
czekoladą lub dulce de lece. Jeść należy je na ciepło, zaraz po przygotowaniu, tak jak tradycyjne
faworki. Kalorycznością nie ustępują polskim
faworkom, czy pączkom, dlatego w ramach poszerzania horyzontów kulinarnych, warto wypróbować je w karnawale ;)Notka: na zdjęciach wersja bezglutenowa. Kształt moich churros wynika z braku odpowiedniej tylki do ich wyciskania ;) Dodatkowo, bezglutenowe ciasto jest rzadkie i należy z nim pracować szybko,
pewnymi ruchami wyciskając porcje ciasta na gorący
olej.A tutaj znajdziecie zeszłoroczny przepis na oponki - dla bezglutenowców i dla jedzących pszenicę :)Składniki (porcja dla 4 osób):200 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 70 g
mąki gryczanej, 70 g
skrobi ziemniaczanej, 60 g
mąki kukurydzianej)150 ml
mleka150 ml
wodybiałka z 2
jajekszczypta
soliolej do smażeniado podania:
cukier puder, czekolada/sos karmelowyDo garnka wlać
mleko,
wodę, dodać
sól. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wmieszać
mąkę. Ponownie postawić na ogniu, cały czas mieszając trzepaczką lub miksując, tak aby nie pojawiły się grudki. Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i mieszać ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do wystudzenia.Do ostudzonego ciasta dodać
białka jaj i dokładnie wmieszać, do połączenia. Przełożyć ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego, wybrać tylkę o szerokim otworze. Wyciskać porcje surowego ciasta na rozgrzany
olej (ok. 180 ° C). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe churros odsączać na ręczniku kuchennym. Podawać od razu, oprószone
cukrem pudrem, z filiżanką gorącej
czekolady lub
sosu karmelowego.Smacznego!

Źródło przepisu: http://www.hogarutil.com/