Wykonanie
Podobno tort
czekoladowo-
miętowy mi się udał, więc z największą przyjemnością wstawiam na bloga wraz z podziękowaniami dla wszystkich osób, które zdecydowały się
śledzić Lisią Kawiarenkę poprzez facebooka lub Bloggera. Wczoraj uświadomiłam sobie, że na profilu fb stuknęło Lisiej już (ponad!) 100 polubień i aż nie
mogę w to uwierzyć! Zaczynałam blogować z myślą, że robię to dla siebie, chociażby po to, żeby stworzyć sobie bazę przepisów które nigdy mi już nie
zginą... Teraz wiem, że bez odbiorców prowadzenie bloga nie byłoby tak wciągającym hobby ;) Uwielbiam komentarze, uwagi czytelników, rośnie mi
serce kiedy wiem, że ktoś piecze z przepisu opublikowanego tutaj... Dzięki jeszcze raz wszystkim znajomym, którzy pomogli mi "wyjść do ludzi" z moją stroną, bez Was pewnie nie miałabym teraz tyle motywacji do pieczenia i wstawiania nowych przepisów!A wracając do tematyki stricte kulinarnej - tort jak najbardziej nadaje się na wielkie świętowanie! Bardzo duży, łatwy do pokrojenia w zgrabne porcje i bardzo syty, ze względu na sporą ilość
czekolady użytej do masy i polewy :) Myślałam, że
czekoladowo-
miętowy smak raczej będzie odpowiadał niewielkiej grupie osób i myliłam się! Tort jedli u mnie wszyscy, nawet osoba, która nie lubi
czekolady stwierdziła, że to mój najlepszy przepis z wszystkich ostatnich i tort jest smaczny ;) Gdybym miała opisać jego smak "po mojemu"... to określiłabym go jako wręcz wytrawny i elegancki. Mimo dużej ilości
czekolady tort nie sprawia wrażenia ciężkiego - nie ma w nim
maślanej masy, poza tym nuta miętowa (wyraźnie wyczuwalna) nadaje świeżego posmaku. Dla mnie jest to przepis zdecydowanie do powtórzenia :)!Składniki:
Biszkopt:8
jajek1 szklanka
cukru¾ szklanki
mąki kukurydzianej – odjąć 2 płaskie łyżki¾ szklanki
mąki ziemniaczanej – odjąć 2 płaskie łyżki (w wersji "zwykłej" obie
mąki zastąpić
mąką pszenną)dodać 4 płaskie łyżki
kakao w miejsce odjętych od
mąkiherbata miętowa do nasączenia (ok. 300 ml)
Białka oddzielić od
żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie
mąki,
kakao wymieszać i przesiać, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach), do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.Przygotować tortownicę o średnicy ok. 27 cm, papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 160 - 170ºC (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący
biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do wyłączonego piekarnika (z lekko uchylonymi drzwiczkami) do wystygnięcia.Po wystygnięciu zdjąć papier do pieczenia ze
spodu biszkoptu, przekroić na 3 równe blaty.Zaparzyć mocną
herbatę miętową, z 2-3 torebek i całkowicie wystudzić.Krem:1 l
śmietany 36%300 g
czekolady z
miętowym nadzieniem
Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do garnka z grubym dnem i zalać
śmietaną. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia
czekolady (
śmietana nie może się zagotować!). Mieszankę wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić przy pomocy miksera na sztywną masę.Składanie
tortu: wziąć pierwszy blat
biszkoptu i nasączyć 1/3
herbaty, posmarować prawie połową kremu. Nałożyć drugi blat, nasączyć jak poprzedni i znowu wyłożyć prawie połowę kremu – parę łyżek zostawić na obłożenie
boków tortu. Wyłożyć ostatni blat, nasączyć resztą
herbaty i przygotować polewę.Polewa:200 g
gorzkiej czekolady5 łyżek kwaśnej
śmietanyCzekoladę połamaną na kawałeczki roztopić w kąpieli
wodnej lub w garnuszku o grubym dnie (na małym ogniu) z dodatkiem kwaśnej
śmietany. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (nie gotować). Ciepłą polewę wyłożyć na ostatni blat
tortu i rozsmarować.Resztę masy o smaku
miętowym rozsmarować równomiernie po bokach
tortu.Tort włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie bez problemu można kroić go nawet na bardzo małe porcje.Smacznego!