Wykonanie
Dzisiaj zaprezentuję Wam tort potrójnie
czekoladowy składający się z:
kakaowego biszkoptu, kremu z
czekolady mlecznej i kremu z
czekolady białej.
Biszkopt wyszedł wysoki i pulchny - bez grama tłuszczu i
proszku do pieczenia :-)A cały tort był lekki i nie za słodki.Wypróbujecie?! :-)
Potrzebujemy - składniki na tort o średnicy 24 cm:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki ciemnego
kakaoKrem z
mleczną czekoladą (do przełożenia
biszkoptu):400 ml kremówki100 g
mlecznej czekolady dobrej jakościKrem z
białą czekoladą (na wierzch
tortu):300 ml kremówki100 g
białej czekoladyPoncz do nasączenia
biszkoptu:1/2 szklanki
herbaty z
cukremKrok po kroku:Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
Mąkę razem z
kakao dokładnie przesiewamy.Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy je na bardzo sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
żółtka oraz
cukier i miksujemy.
Mąkę i
kakao dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszany łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Boki tortownicy zostawiamy.Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut na opcji góra-dół.Po upieczeniu wyjmujemy
biszkopt i zrzucamy go w formie z wysokości ok. 50 cm na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowej.Krem z
mleczną czekoladą: połamaną
czekoladę topimy w kąpieli
wodnej z 50 ml kremówki, następnie studzimy. Pozostałe 350 ml ubijamy na sztywno (można pod koniec ubijania dodać kilka łyżek
cukru pudru - ja pominęłam ten krok, bo nie chciałam zbyt słodkiego kremu). Do ubitej
śmietany dodajemy stopniowo roztopioną
czekoladę i mieszamy.Krem z
białą czekoladą: połamaną
czekoladę topimy w kąpieli
wodnej z 50 ml kremówki. Pozostałe 250 ml ubijamy na sztywno (również można dodać
cukier puder). Do ubitej
śmietany stopniowo dodajemy roztopioną
czekoladę i mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki.Wystudzony
biszkopt kroimy na 3 blaty.Składanie
tortu: jeden blat
biszkoptu zostawiamy w tortownicy, nasączamy go
herbatą z
cukrem, następnie wykładamy połowę kremu z
mleczną czekoladą. Przykrywamy go drugim blatem i również go nasączamy i wykładamy resztę kremu z
mlecznej czekolady. Tort wkładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy go z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy i kremem z
białej czekolady smarujemy wierzch i boki
tortu. Ozdabiamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.Smacznego! :-)Dobre rady i wskazówki:-
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składaniem
tortu.- Pianę z
białek do
biszkoptu należy dokładnie ubić - to dzięki niej
biszkopt wyrośnie i będzie puszysty.- Do kremów należy użyć dobrej jakości
czekolady (albo po prostu Waszej ulubionej), bo to ona nadaje główny smak kremu.- Do zdobienia można użyć barwników - ja połączyłam krem z
białej czekolady z niebieskim barwnikiem w proszku.- Tort najlepiej przechowywać w lodówce.- Dobrej jakości żelki nie topią sią, ani nie
tracą koloru na kremie.