ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto czekoladowe, bez mąki

Najlepsze ciasto czekoladowe, bez mąki

nazwa

Wykonanie

Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis tak kochany, że nie wyobrażam sobie bardziej przyjaznego; wykorzystywany w moim domu najczęściej ze wszystkich, które zebrałam. Ciasto udaje się zawsze, nawet bez jednego z jajek, czy ze zmniejszoną ilością któregoś ze składników- przygotowanie jest zupełnie bezstresowe, a brak mąki w przepisie sprawia, że nie da się uzyskać zakalca! Dodatkowo jest to ułatwieniem dla bezglutenowców- nie ma mąki, nie ma proszku, więc wszelkie problemy związane z przygotowaniem bezglutenowego ciasta mamy z głowy. Zauważyłam też, że wyjątkowo smakuje nie tylko mojej rodzinie, ale również gościom i znajomym, którzy mieli okazję je spróbować. Kiedy nie wiem co upiec, wybieram to ciasto i nie zdarzyło się, żeby nie zebrało wielu pochwał ;). Z wyglądu przypomina bardzo brownies ale moim zdaniem jest o wiele lepsze- ma lżejszą strukturę, zupełnie nie gliniastą, a smak tak samo mocno czekoladowy. Charakterystyczne dla tego ciasta jest zapadanie się podczas stygnięcia, nie należy się tym zupełnie przejmować. To jeden z tych przepisów, które MUSICIE wypróbować...
Składniki:
125 g masła
250 g ciemnej czekolady
6 jajek
250 g cukru
opcjonalnie: 4 łyżki ulubionego likieru (pomarańczowy, kawowy, migdałowy itd.)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C (z termoobiegiem 160 º C). Masło pokroić na kawałki, czeko ladę połamać na kostki i wrzucić do naczynia. Roztopić wszystko w kąpieli wodnej (lub użyć garnka o grubym dnie i postawić go na małym ogniu). Od czasu do czasu mieszać i zdjąć z ognia, gdy masa będzie jednolita. Odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, do u zyskania gęstego, jasnego kremu. Dodać likier i wymieszać. Do masy żółtkowej dodawać po łyżce przestudzoną masę czekoladową i mieszać. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli, wyłożyć na masę i delikatnie wmieszać łyżką.
Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wygładzić jego powierzchnię. Piec przez ok. 45 minut (obserwować, czy wierzch ciasta nie zaczyna się przypalać; próba "suchego patyczka" jest nieprzydatna, ciasto zawsze jest bardzo mokre w środku). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić (ciasto zapadnie się w środku). Podawać samo, lub z dodatkiem bitej śmietany na wierzchu.
Smacznego!
Źródło przepisu: "Rozkosz dla wszystkich zmysłów. Czekolada"
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2013/11/najlepsze-ciasto-czekoladowe-bez-maki.html