Wykonanie
Tartę ze
śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z
owocami i to właśnie takie jest. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, przygotowałam je w tzw międzyczasie podczas gotowania obiadu. Dodatkową zaletą tej tarty jest mała ilość użytego
cukru i dodatek
mąki pełnoziarnistej.
Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna.



Składniki:100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej80 g
mąki pszennej typ 480110 g
masła1 łyżka
cukru4 łyżki
maślankiszczypta
soli500 g
śliwek1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
aromatu migdałowegodo dekorowania ciasta:1
jajko do posmarowania ciasta
cukier do posypania ciastaPrzygotowanie:Zimne
masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.Szybko zagnieść ciasto (aby
masło zbytnio nie ociepliło), uformować z niego kulę, przełożyć do woreczka foliowego, umieścić w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.Gdy ciasto się chłodzi, przekroić
śliwki na pół, usunąć pestki.
Śliwki wymieszać z
cukrem i
aromatem migdałowym.Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy).Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od
spodu mąką.
Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając 4 centymetrowy margines z ciasta.Brzegi ciasta zawinąć do środka, p osmarować ubitym
jajkiem, posypać
cukrem.Ciasto wraz z papierem zsunąć na blachę do pieczenia.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, ciasto piec przez 40 minut.Po upieczeniu zsunąć ciasto wraz z papierem na kratkę do studzenia.Smacznego