Wykonanie
Stragany są już pełne
młodych warzyw. Można je ugotować w wodzie, na parze lub upiec.Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z
czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł na pieczone warzywa jest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności.
Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia
marchewki i
szparagi. Po niedługim czasie obiad z pieczonych warzyw jest gotowy.



Składniki:1/2 kg
młodych ziemniakówpęczek
młodych marchewek1/2 pęczka cienkich
zielonych szparagów2 gałązki świeżego
rozmarynu do posypania
ziemniakówew. 2 szczypty mielonej
kolendry do posypania
marchewek2 łyżki
oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw
sól do posypania warzyw
Sos jogurtowy:1 mały kubeczek gęstego
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku3 łyżki posiekanego
szczypiorku1/2 łyżeczki otartej
skórki cytryny1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek lub
olejusól do smakuPrzygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do
jogurtu i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić
solą do smaku .Wstawić sos do lodówki, aby smaki dokładnie się zmieszały.
Ziemniaki,
marchewki i
szparagi dokładnie umyć pod bieżącą
wodą, nie obierać.
Ziemniaki przekroić na połówki, przełożyć do foliowego woreczka, skropić
olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać, aby wszystkie
ziemniaki były dokładnie natłuszczone
olejem.Przełożyć
ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.Uwaga
ziemniaki powinny zająć ok. 1/3 powierzchni blachy, aby było jeszcze miejsce na dołożenie pozostałych warzyw.Połówki
ziemniaków obsypać
solą i posiekanym
rozmarynem.Blachę z
ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na 35 minut.Następnie przekroić
marchewki na pół, przełożyć do foliowego woreczka, skropić
olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać.Obsypać
marchewki solą i ewentualnie
kolendrą.Po 10 minutach od rozpoczęcia pieczenia
ziemniaków, dołożyć na blachę
marchewki i piec 25 minut.Następnie przełożyć
szparagi do foliowego woreczka, skropić
olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Obsypać
szparagi solą.Po 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia
ziemniaków, dołożyć na blachę
szparagi i piec 10 minut.Pieczone warzywa podać z
sosem jogurtowym.Uwaga!Warzywa piecze się na jednej blaszce i należy pilnować czasu ich pieczenia:
ziemniaki piec 35 min.,
marchewki 25 min., czyli dołożyć na blachę po 10 min. pieczenia
ziemniaków,cienkie
szparagi 10 min. (grube
szparagi ok. 20 min.), czyli dołożyć na blachę po 25 min. pieczenia
ziemniaków, .Smacznego