ßßß


Składniki:3 cukinie (1,5 kg)2 papryki (0,5 kg)ew. natka pietruszki (można pominąć)do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycyZalewa:2 szklanki wody (0,5 litra)0,5 szklanki octu spirytusowego0,5 szklanki cukru1 łyżka soli1 łyżka kurkumy0,5 łyżki garam masalajeśli lubicie lekko pikantne sałatki - dodać 1 łyżeczkę chili w proszkuPrzygotowanie:Jeśli cukinie mają grubą skórkę, należy je obrać. Cukinie pokroić w kostkę, oczyszczone z pestek papryki również pokroić w kostkę.Składniki zalewy zagotować w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia.Następnie dodać do zalewy cukinie i papryki, gotować do ponownego zagotowania zalewy. Od tego momentu, gotować sałatkę ok. 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu gotowania dodać garść posiekanej natki pietruszki.W międzyczasie przygotować wyparzone słoiki. Do każdego włożyć 2 grube półplasterki cebuli, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, po 3 ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki gorczycy.Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, mocno dokręcić wieczka, obrócić do góry dnem.Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.SAŁATKA Z CUKINII, OGÓRKÓW, PAPRYKI I DYNIWczoraj przygotowałam nieco inną wersję tej sałatki. Dodałam więcej kolorowych warzyw i odrobinę nasion kopru włoskiego. Tym razem zrezygnowałam z siekanej natki, zamiast niej dodałam całe liście selera. Do słoików trafiły: papryka i cukinia w dwóch kolorach, dynia i ogórki. Dynię pokroiłam w kostkę i obgotowałam bardzo krótko w osolonym wrzątku, tak samo postąpiłam z cukinią. Pokrojone papryki zanurzyłam na 5 min. we wrzątku.W każdym słoiku na dnie ułożyłam cebulę, czosnek, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, nasiona fenkułu (koper włoski) i 1-2 liście selera. Następnie słoiki zostały wypełnione warstwowo ułożonymi warzywami i uzupełnione gorącą zalewą.Tym razem sałatka była pasteryzowana 15-20 minut, ponieważ część składników sałatki była surowa.
SmacznegoJeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również:marynowane grzyby słodko-kwaśnesałatka z ogórków na zimęogórki curryrydze po cygańskupolskie kapary - marynowane owoce nasturcji