Wykonanie
Kolejna
sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą
daje dodatek
kurkumy i
garam masali. Największym powodzenie wśród
przetworów, cieszyły się w moim domu
ogórki curry (przepis tutaj) i
sałatka z
ogórków (przepis tutaj). Dla odmiany zrobiłam
sałatkę z
cukinii (żółtej i zielonej) i
papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem
egzotycznych przypraw. Dziś komisyjnie próbowaliśmy sałatki i efekt okazał się bardzo zadowalający.Przygotowując
sałatkę można pominąć dodanie
natki pietruszki, gdyż jej dodatek nie wpłyną na smak sałatki. Zamiast
pietruszki można dodać 2-3 duże liście
selera - tak zrobię następnym razem.W wersji dla dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną
chili.Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml.
Składniki:3
cukinie (1,5 kg)2
papryki (0,5 kg)ew.
natka pietruszki (można pominąć)do każdego słoika:
cebula,
czosnek, ziarna:
ziela angielskiego,
czarnego pieprzu,
gorczycyZalewa:2 szklanki
wody (0,5 litra)0,5 szklanki
octu spirytusowego0,5 szklanki
cukru1 łyżka
soli1 łyżka
kurkumy0,5 łyżki
garam masalajeśli lubicie lekko pikantne sałatki - dodać 1 łyżeczkę
chili w proszkuPrzygotowanie:Jeśli
cukinie mają grubą skórkę, należy je obrać.
Cukinie pokroić w kostkę, oczyszczone z pestek
papryki również pokroić w kostkę.Składniki zalewy zagotować w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia.Następnie dodać do zalewy
cukinie i
papryki, gotować do ponownego zagotowania zalewy. Od tego momentu, gotować
sałatkę ok. 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu gotowania dodać garść posiekanej
natki pietruszki.W międzyczasie przygotować wyparzone słoiki. Do każdego włożyć 2 grube półplasterki
cebuli, 1 rozgnieciony ząbek
czosnku, po 3 ziarna
ziela angielskiego,
czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki
gorczycy.Gorącą
sałatkę przełożyć do słoików, mocno dokręcić wieczka, obrócić do góry dnem.Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
SAŁATKA Z
CUKINII,
OGÓRKÓW,
PAPRYKI I DYNIWczoraj przygotowałam nieco inną wersję tej sałatki. Dodałam więcej kolorowych warzyw i odrobinę nasion
kopru włoskiego. Tym razem zrezygnowałam z siekanej
natki, zamiast niej dodałam całe liście
selera. Do słoików trafiły:
papryka i
cukinia w dwóch kolorach,
dynia i
ogórki.
Dynię pokroiłam w kostkę i obgotowałam bardzo krótko w osolonym wrzątku, tak samo postąpiłam z
cukinią. Pokrojone
papryki zanurzyłam na 5 min. we wrzątku.W każdym słoiku na dnie ułożyłam
cebulę,
czosnek,
ziele angielskie,
pieprz,
gorczycę, nasiona fenkułu (
koper włoski) i 1-2 liście
selera. Następnie słoiki zostały wypełnione warstwowo ułożonymi warzywami i uzupełnione gorącą zalewą.Tym razem
sałatka była pasteryzowana 15-20 minut, ponieważ część składników sałatki była surowa.
SmacznegoJeśli szukasz przepisów na marynowane
przetwory zobacz również:
marynowane grzyby słodko-kwaśne
sałatka z
ogórków na zimę
ogórki curryrydze po cygańskupolskie
kapary -
marynowane owoce nasturcji