Wykonanie
Przepyszne
przetwory na zimę są specjalnością moich rodziców. Tradycja rodzinna nie ginie, skrzętnie spisuję te przepisy i staram się dorównać kunsztowi rodzicieli;)
Sałatka z
ogórków należy do ulubionych
przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek.
Składniki:2,5 kg
ogórków gruntowych0,5 kg
marchwi0,5 kg
cebuli0,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
octu spirytusowego1,5-2 płaskie łyżki
soli0,5 szklanki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego
ziele angielskie, liście
selera,
koperku - do ułożenia na dnie słoikówPrzygotowanie:
Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.Tak przygotowane warzywa wymieszać z
solą,
cukrem,
octem i
olejem .Składniki sałatki przełożyć do garnka i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować
sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli
ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente.Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście
selera, małą gałązkę
koperku, 3 ziarenka
ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą
sałatkę i zakręcić wieczka.
Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą
wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem.SmacznegoJeśli szukasz przepisów na
przetwory zobacz również:
marynowane grzyby słodko-kwaśne
konfitura z
truskawek i
czerwonej porzeczkirydze po cygańsku
ogórki currypolskie
kapary -
marynowane owoce nasturcjichutney z
czerwonej cebulichutney
śliwkowy z
imbirem