ßßß

Składniki:2,5 kg ogórków gruntowych0,5 kg marchwi0,5 kg cebuli0,5 szklanki cukru0,5 szklanki octu spirytusowego1,5-2 płaskie łyżki soli0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowegoziele angielskie, liście selera, koperku - do ułożenia na dnie słoikówPrzygotowanie:Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry.Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.Tak przygotowane warzywa wymieszać z solą, cukrem, octem i olejem .Składniki sałatki przełożyć do garnka i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente.Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście selera, małą gałązkę koperku, 3 ziarenka ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem.SmacznegoJeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również:marynowane grzyby słodko-kwaśnekonfitura z truskawek i czerwonej porzeczkirydze po cygańskuogórki currypolskie kapary - marynowane owoce nasturcjichutney z czerwonej cebulichutney śliwkowy z imbirem