Wykonanie
W zeszłym roku słoikowym strzałem w dziesiątkę była
fasolka w pomidorach, ale zrobiłam też kilka sztuk lecza. Tak na spróbowanie, czy się da. Zrobiłam też trochę i zamroziłam. Zdecydowanie lepsze okazało się to ze słoika - warzywa były chrupiące i jędrne! Wiadomo - mrożenie jest bezpieczniejsze, ale jeśli dobrze wyparzymy słoiki i zakrętki, solidnie
potem całość zapasteryzujemy - nic się na pewno nie zepsuje i będzie można się delektować latem w środku zimy. Polecam!
Póki jeszcze sezon trwa :)Składniki:3
cebule1,5 kg
papryki1 kg
pomidorów2 nieduże
kolby kukurydzy1,5 kg
cukinii750ml passaty pomidorowej1 łyżka
papryki słodkiej2 łyżki
soli0,5 łyżki
papryki ostrej0,5 łyżki
pieprzuCebulę pokroić w kosteczkę,
paprykę w kostkę,
pomidory sparzyć i obrać, NIE kroić na razie.
Kukurydzę odkroić od kolby,
cukinie obrać o pokroić w kostkę.Na nieduzej ilości
oleju podsmażyć
cebulkę po czym dodać
paprykę. Smażyć około 10 minut po czym dorzucić
kukurydzę i
cukinię. Dodać
pomidory krojąc je nad garnkiem, żeby nie zmarnować soku :) Gotować aż do czasu gdy
cukinia zrobi się prawie całkiem "przeźroczysta". Dodać passatę i
przyprawy, całość zagotować. Przełożyć do wyparzonych, litrowych słoików, zakręcić wyparzonymi zakrętkami po czym wstawić do nagrzanego do 85 stopni piekarnika i pasteryzować pół godziny. Po tym czasie słoiki wyjąć i odwrócić do góry dnem.W zimie wystarczy podsmażyć
kiełbaskę czy tez
mięso, dorzucić do niej zawartość słoika i już można cieszyć się szybkim, a jakże smacznym, obiadem :)Smacznego :)Gorąco polecam zaopatrzenie się w przykrywkę "antypryskającą". Ja jej zapomniałam założyć i leczo było dosłownie wszędzie...