Wykonanie
Tym razem coś średnio zdrowego. Choć zawsze, jak je robię, to pocieszam się, że przecież najwięcej tu
płatków owsianych ;) Kopczyki polecam szczególnie na upały - nie trzeba ich piec.Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, poniżej podaję z moimi zmianami (więcej
kakao, mniej
cukru, trochę więcej
płatków).Składniki:3,5 szklanki
płatków owsianych3 bardzo czubate łyżki
masła orzechowego125g
masła3 czubate łyżki naturalnego
kakaoniepełna szklanka
brązowego cukru (można dać więcej, jeśli się lubi słodkie
ciastka)140 g skondensowanego,
niesłodzonego mlekaPłatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać
masło orzechowe.
Masło rozpuścić w małym rondelku, dodać
cukier,
kakao i
mleko, zagotować ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z
płatkami i
masłem orzechowym i dokładnie wszystko wymieszać.Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ja po przestygnięciu wrzucam je do lodówki.Wiem, że niektórym nie pasuje, że
ciasteczka nie miękną od razu (u mnie nie rozmiękły do końca nawet po 5 dniach), ale dla mnie to jest właśnie kwintesencja
płatków owsianych, które lubię bardzo.Tak więc - polecam, szczególnie do
kawy, którą właśnie idę sobie zaparzyć ;)