Wykonanie
Propozycja na dzisiaj to przepis na błyskawiczne i przepyszneSą po prostu genialne,bardzo słodkie, o wspaniałej konsystencji.Bazą dla nich są
płatki owsiane, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaszaleć bardziej :)Składniki:3 szklanki
płatków owsianych4 czubate łyżki
masła orzechowego120 g
masła1,5 szklanki
cukru5 łyżek
kakao140 g skondensowanego,
niesłodzonego mlekaDodatkowo (opcjonalnie):łyżka
suszonej żurawiny (namoczonej wcześniej)łyżka posiekanych
orzechówWykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski, dodajemy
masło orzechowe i mieszamy - będzie ciężko, ja użyłam dłoni :).
Masło,
cukier,
kakao i
mleko przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zagotowania. Gdy masa zacznie wrzeć gotujemy jeszcze przez minutę, po czym ściągamy garnuszek z palnika. Przelewamy masę do
płatków, dodajemy
żurawinę,
orzechy i mieszamy do połączenia składników.Dużą łyżką układamy masę na papierze do pieczenia tworząc
ciasteczka - wiem, nie są bardzo urodziwe :).Czekamy aż zastygną, co na szczęście nie trwa zbyt długo :).Smacznego! ;)Poniżej zdjęcie ilustrujące zastygnięte już
ciasteczka.