Wykonanie
Tak, wiem, nie są to najatrakcyjniejsze
ciasteczka na świecie. Ale nie zamieniłabym ich na najlepsze kupne. Poza tym, że są pyszne i robi się je w mgnieniu oka, to mam do nich sentyment. Koleżanka z pokoju, w akademiku, w którym mieszkałyśmy, robiła je przynajmniej raz na tydzień. A ponieważ studencki apetyt jest powszechnie znany, zazwyczaj kończyło się tak, że siedziałyśmy nad miską i wyjadałyśmy łyżeczką prosto z niej, zanim cokolwiek zdążyło zastygnąć ;D. Poza tym: czy nie jest to Wasz smak dzieciństwa...?Składniki:125 g
masła1,5 szklanki
cukru3 łyżki
kakao140 g skondensowanego
niesłodzonego mleka z puszki3 szklanki
płatków owsianych3 bardzo czubate łyżki
masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)
Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać
masło orzechowe.Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z
płatkami i dokładnie wszystko wymieszać.Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego wystygnięcia.Smacznego :-).
Przepis Bajaderki z MniamMniam.