Nowy rok na naszym blogu zaczynam od słodkości. Przepis na ciastka owsiane dostałam od koleżanki z Ukrainy. Świetne połączenie składników. W smaku przypominają mi ciastka "jeżyki". Są bardzo syte.Składniki1/2 szklanki masła orzechowego2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru brązowego1/2 kostki masła4 łyżki kakao1 szklanka wiórków kokosowych1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowegoWykonanieW garnku roztopiłam masło i dodałam mleko, cukier i kakao. Wymieszałam całość i zagotowałam. Odstawiłam garnek z ognia. Następnie dodałam cukier wanilinowy, płatki owsiane, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całą masę wymieszałam. Odczekałam trochę aż masa nieco wystygła. Z masy formowałam ciastka i układałam na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Zimne wstawiłam do lodówki. Po zastygnięciu, przełożyłam do pojemnika i przechowywałam w lodówce.Opracowała Edyta