ßßß Cookit - przepis na Śledź w oleju tradycyjny

Śledź w oleju tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.
Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty
jest smacznym daniem obiadowym.
Składniki:
-solone filety śledziowe
-czerwona i biała cebula
-olej
-pieprz
-słodka papryka
-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek
i ogórek konserwowy
Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy na potrzebne kawałki.
Białą cebulę kroimy w ćwierćplasterki a czerwoną w plasterki.
Na dno naczynia wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i papryką i układamy cebulę a na niej pokrojone filety.
Na każdym układamy plaster czerwonej cebuli, na środek i brzegi wysypujemy resztę cebuli białej, posypujemy pieprzem i papryką i zalewamy olejem.
Śledzie dekorujemy i gotowe do podania na stół.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/12/sledz-w-oleju-tradycyjny.html