ßßß Cookit - przepis na ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

nazwa

Wykonanie

Śledź w zalewie pomidorowej o lekko słodko-pikantnym smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia.
Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :)
Składniki:
6 filetów ze śledzia
2 cebule
słoiczek koncentratu pomidorowego 200g
ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)
mały słoik papryki konserwowej (ok 300g)
łyżeczka miodu
słodka papryka
szczypta pieprzu
olej do podsmażenia
Wykonanie :
Filety śledziowe moczymy w mleku ok 2h. Następnie kroimy je w paski, pieprzymy i odkładamy do miseczki. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy. Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/sledzie-w-zalewie-pomidorowej.html