Wykonanie
Puszysty i delikatny
biszkopt z zatopionymi, pieczonymi
jabłkami.Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )-5
jajek-3/4 szklanki
cukru-szklanka
mąki-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-aromat-4 średnie, twarde
jabłka oraz jedno duże do dekoracji
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.Można posypać je
cynamonem.
Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy
cukier i miksujemy.
Dodajemy
żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy.
W ciasto wkładamy
jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny wzór.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem na 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika.Po ok. 3 minutach przekładamy na deskę, zdejmujemy papier i odwracamy.
Z jednego dużego
jabłka przygotowujemy dekorację.
Wystarczy zaparzyć
kawę.
Smacznego!