ßßß Cookit - przepis na Konserwa rybna domowa

Konserwa rybna domowa

nazwa

Wykonanie

Zrobimy domową konserwę z ryby.
Składniki:
-1,5 kg filetów rybnych
-1 kg marchwi
-1 l przecieru pomidorowego
-pieprz ziołowy i naturalny
-przyprawa do ryb
-warzywko
-liść laurowy
-ziele angielskie
-sól
-cukier
Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.
Marchew kroimy w plasterki.
Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym.
Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.
Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.
Układamy warstwę ryby,
następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę.
Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.
Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 40 minut.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/07/konserwa-rybna-domowa.html