Sezon ogórkowy w pełni.Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.Składniki:-2 kg ogórków-kawałek selera-jedna lub dwie papryki-2-3 cebule-ocet-sól kamienna-cukier-gorczycaW pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników:-9 szklanek zimnej wody-1 szklanka soli kamiennejW zalewie ogórki moczymy przez 3 godziny.W międzyczasie przygotowujemy właściwą zalewę octową.Składniki:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-szczypta ziaren gorczycyZagotowujemy i studzimy.Seler kroimy w cienkie plastry.Paprykę w paski.Cebulę w piórka.Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków papryki i cebuli.W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebuląa następnie zalewamy do pełna zalewą właściwą.Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do 3/4 wysokości słoików.Od momentu wrzenia wody w garnku, gotujemy 10 minut.Słoiki wyjmujemy i gotowe.Smacznego!