Święta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy.Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowyZ podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ).Składniki na ciasto orzechowe:-4 jajka-1/2 szklanki cukru-4 łyżki mąki-20 dkg orzechów włoskich-aromat rumowyOrzechy gnieciemy za pomocą wałka.Oddzielamy żółtka od białekBiałka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu.Miksujemy.Dodajemy żółtka.Miksujemy.Dodajemy mąkę.Miksujemy.Rozwałkowujemy ciasto.Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce.Na nim układamy połówki jabłek.Do masy jajecznej dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką.Wykładamy na jabłka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut.Ciasto upieczone:Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją.Smacznego!