Wykonanie

Kapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym
chlebku.To również doskonała dekoracja stołu.Upieczemy sobie taki chlebek.Na 5-6
chlebków potrzebujemy:-ok. 1,5 kg
mąki pszennej typ 650-10 dkg
drożdży-2,5 szklanki ciepłej
wody-3 łyżeczki
cukru-3 łyżeczki
soliDrożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy szklankę
wody, szklankę
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodajemy pozostałą
wodę, 3 łyżeczki
soli i stopniowo
mąkę zagniatając ciasto.Ponieważ
mąka ma różną wilgotność możemy jej użyć mniej lub więcej, niż podana ilość,ale ciasto musi być mocno gęste.Odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczką.Przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 lub 6 porcji.Z każdej formujemy kulkę, robimy uchwyt (w dziurkę wkładamy zwinięty rulonik z papieru do pieczenia).Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy i zostawiamy do wyrośnięcia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C z termoobiegiem i podnosimy temperaturę do 180 st. CPieczemy 45 minut.Wyjmujemy i smarujemy gęstym krochmalem ( płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejrozprowadzona w 2 łyżkach zimnej
wody i zalana wrzątkiem do wysokości 3/4 szklanki).Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Wyjmujemy z pieca i studzimy.

Odkrawamy "pokrywkę", wyskubujemy środek i możemy już nalewać zupkę.

Smacznego!