Wykonanie
Chleb pszenny na drożdżach to proste domowe
pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może
mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :)Ciasto na
chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich
ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem.Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g . Z tego samego ciasta można zamiast
chleba upiec 6
bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut.

Składniki:400g
mąki pszennej typ 650 + do podsypywania250ml letniej
wody10g
drożdży świeżych20g
masła1 łyżeczka
cukru1pełna łyżeczka (8g)
soli
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z
cukrem, dodać 50ml letniej
wody i 2 łyżki
mąki, składniki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia rozczynu-
masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, przesiać
mąkę, dodać
sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą
wodę, składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopniowo stopione
masło- cały proces wyrabiania powinien trwać około 10 minut (przy ręcznym wyrabianiu)

- ciasto posmarować cienką warstwą
oleju, żeby nie wyschło, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając kilka
razy pięścią, krótko wyrobić, podsypując
mąką- uformować bochenek
chleba: najpierw rozciągnąć ciasto tworząc prostokąt, zawinąć do środka rogi, każdy wklejając w resztę ciasta, następnie zawinąć ciasto kilkukrotnie, aż utworzy się rulon, brzegi podwinąć tak, by znajdowały się w miejscu łączenia rulonu, razem skleić

- uformowany bochenek ułożyć na blasze posypanej
mąką, łączeniem do dołu, oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-50 minut)- piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni, tuż przed włożeniem
chleba wnętrze piekarnika można spryskać
wodą- wyrośnięty
chleb można lekko naciąć w kilku miejscach na wierzchu, używając do tego bardzo
ostrego i cienkiego noża lub żyletki, dzięki temu rosnący
chleb nie powinien popękać po bokach

-
chleb wstawić do piekarnika, piec około 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200-210 stopni i piec kolejne 25-35 minut- upieczony
chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w spód-
chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce