Wykonanie
Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do zdrowych, beztłuszczowych wypieków, te muffinki to zmienią. Nie może być inaczej, bo są pyszne! Poza tym zachowują świeżość tak samo lub dłużej niż "normalne".
Cukinia i
banan to dobre połączenie, dzięki któremu muffinki są wilgotne i delikatne, mimo że nie zawierają
masła czy
oleju. Świetnie smakują same, ale na śniadanie
jadłam je również np. z
serkiem i
dżemem. Gdybym nie miała tak wielu innych przepisów czekających na wypróbowanie, pewnie piekłabym je często;D Polecam.- 275g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 60g mielonego
siemienia lnianego- 125g
cukru- 2 łyżeczki
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cynamonu- 200g drobno startej
cukinii (ok. 1 1/2 szklanki)- 1 bardzo dojrzały duży
banan (150g bez skórki)- 3/4 szklanki
mleka- 1
jajko- 1 łyżeczka esencji waniliowej1) W dużej misce wymieszać
mąkę,
siemię lniane,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon.2) Dodać
cukinię i dokładnie rozgniecionego
banana.3) W mniejszej misce wymieszać
mleko,
jajko i esencję
waniliową.4) Przelać do suchych składników i wymieszać.5) Przełożyć ciasto do papilotek i piec w temperaturze 175 st. C przez 20-25 minut.Przepis s tąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 120 kcal