Wykonanie
Na książkę "Dieta Italiana"
Gina D'Acampo zawsze
mogę liczyć, jeśli chodzi o przepisy na szybkie, zdrowe i pełne smaku dania. Jednym z nich jest ten
makaron z grillowaną
papryką,
czosnkiem i świeżą
bazylią. Można go przygotować naprawdę błyskawicznie. Potrzeba do tego niewielu składników, co jeszcze ułatwia sprawę, a efekt i tak jest smakowity. W tym wypadku liczy się prostota, a także wyrazistość
czosnku,
papryki i
bazylii. Warto wypróbować to połączenie, zestawiając je z
makaronem, by otrzymać pyszne danie na każdą
porę roku.
- 1 łyżka
oliwy- 1 ząbek
czosnku- 2 grillowane
czerwone papryki ze słoika-
sól,
pieprz- kilkanaście listków
bazylii- 175g
makaronu1) Na patelni rozgrzać
oliwę i smażyć na niej pokrojony w plasterki
czosnek przez 30 sekund.2) Dodać odsączone i pokrojone w paski
papryki, podgrzewać przez 2 minuty i doprawić.3) Z gotowania
makaronu zachować 2 łyżki
wody.4) Przełożyć
makaron na patelnię, dodać
bazylię i zostawioną
wodę.5) Wymieszać i podawać z dodatkowymi listkami
bazylii.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal