ßßß Cookit - przepis na Grillllujecie?

Grillllujecie?

nazwa

Wykonanie

Zdrowe i smaczne grillowanie.
Kilka zasad przygotowania i obróbki mięsa, przede wszystkim po to,aby nie truć siebie i gości szkodliwymi substancjami rakotwórczymi,węglowodorami aromatycznymi, nadtlenkami lipidowymi i wolnymi rodnikami.
Niezła litania, wiem, dlatego przeczytaj co możesz zrobić, żeby zmienić grilla na bardziej smacznego i zdrowego.
Po pierwsze MARYNOWANIE
zmiękcza mięso
zatrzymuje smak w postaci suchych przypraw-rozmaryn, kurkuma,imbir- neutralizują szkodliwe związki powstające w mięsie podczas grillowania.
Po drugie UNIKAJ KONSERWANTÓW
(powodują wytwarzanie szkodliwych związków podczas grillowania)
nie stosuj wyrobów mięsnych konserwowanych azotynem sodu (E250)
zamień wołowinę na wieprzowinę i drób, ich obróbka jest krótsza, i wytwarzanych jest mniej związków trujących w mięsach peklowanych i wędzonych poddawanych obróbce termicznej na grillu powstają rakotwócze nitrozoaminy.
Po trzecie TECHNIKA GRILLOWANIA
używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.
mięso kładź na żar, a nie na żywy ogień
dobrze jest użyć tacek aluminiowych pod mięsa, ponieważ skapujący tłuszcz wydziela substancje o których mowa była wcześniej.
mięso wyjęte wcześniej z lodówki, szybciej się upiecze, a środek na pewno nie zostanie surowy.
Jeśli chcecie wiedzieć więcej w tym temacie, zachęcam do lektury .
.
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2013/08/grillllujecie.html