Wykonanie
Zdrowe i smaczne grillowanie.
Kilka zasad przygotowania i obróbki
mięsa, przede wszystkim po to,aby nie truć siebie i gości szkodliwymi substancjami rakotwórczymi,węglowodorami aromatycznymi, nadtlenkami lipidowymi i wolnymi rodnikami.Niezła litania, wiem, dlatego przeczytaj co możesz zrobić, żeby zmienić grilla na bardziej smacznego i zdrowego.Po pierwsze MARYNOWANIEzmiękcza
mięsozatrzymuje smak w postaci suchych przypraw-
rozmaryn,
kurkuma,
imbir- neutralizują szkodliwe związki powstające w
mięsie podczas grillowania.Po drugie UNIKAJ KONSERWANTÓW(powodują wytwarzanie szkodliwych związków podczas grillowania)nie stosuj
wyrobów mięsnych konserwowanych azotynem
sodu (E250)zamień
wołowinę na
wieprzowinę i
drób, ich obróbka jest krótsza, i wytwarzanych jest mniej związków trujących w mięsach peklowanych i wędzonych poddawanych obróbce termicznej na grillu powstają rakotwócze nitrozoaminy.Po trzecie TECHNIKA GRILLOWANIAużywaj węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.
mięso kładź na żar, a nie na żywy ogieńdobrze jest użyć tacek aluminiowych pod
mięsa, ponieważ skapujący tłuszcz wydziela substancje o których
mowa była wcześniej.
mięso wyjęte wcześniej z lodówki, szybciej się upiecze, a środek na pewno nie zostanie surowy.Jeśli chcecie wiedzieć więcej w tym temacie, zachęcam do lektury ..