Wykonanie

Mój Mąż i Dzieci zrobili mi ostatnio wielką niespodziankę i poszli do lasu zbierać
grzyby, skąd przynieśli mi dwa kosze tych cudowności :) Mój Syn kazał koniecznie w tym wpisie zaznaczyć, ze to On zbierał NAJŁADNIEJSZE okazy, więc wedle Jego życzenia ZAZNACZAM :DNa pierwszy ogień poszło swojskie, proste danie -
ziemniaki w talarkach smażone z
grzybami i
boczkiem, z dodatkiem
cebulki, suszonego
tymianku i zielonej
pietruszki. Wiem, że wygląd dania nie powala i całość nie prezentuje się zbyt okazale, ale uwierzcie mi smak rekompensuje wszystko :) Mięciutkie plasterki
ziemniaków, pachnące
grzyby, piórka
cebuli i rumiane skwarki z
boczku komponują się idealnie i całość smakuje cudownie domowo i swojsko :) A zapach... jest nieziemski.Dziś z kolejnej części
grzybów powstanie moja najlepsza Zupa Grzybowa, także koniecznie zajrzyjcie do przepisu, który mimo, iż prezentuję go Wam w Świątecznych klimatach - jest jak najbardziej aktualny w całym sezonie
grzybowym, jak również poza nim :) Smacznego!SKŁADNIKI (na 3-4 osoby):800 g
ziemniaków3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego200 g
chudego boczku (użyłam surowego, wędzonego)1 duża
cebula300 g świeżych
grzybów (użyłam
prawdziwków i podgrzybków)1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku1/3 łyżeczki suszonego
tymianku1/3 łyżeczki
suszonej pietruszkisol i
pieprz do smakuWYKONANIE:Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy z oliwek i usmaż na niej obrane ze skórki oraz pokrojone w średniej grubości plasterki
ziemniaki. Często mieszaj, aby
ziemniaki były równomiernie zrumienione i miękkie. Całość powinna zająć Ci około 20 minut.2-3 minuty przed końcem smażenia zdejmij
ziemniaki z ognia i odłóż na czas przygotowywania
grzybów.Na drugiej patelni (lub tej po ziemniakach, jeśli przełożysz je np. do miski) rozgrzej 1 łyżkę
oliwy i przesmaż na niej
boczek pokrojony w słupki. Gdy
boczek będzie zrumieniony, na lekki zloty kolor, dodaj
cebulę pokrojoną w piórka i smaż, aż
cebula się zeszkli.Teraz dodaj
grzyby pokrojone w paski, posiekany lub starty na tarce o drobnych oczkach
czosnek,
sól i
pieprz do smaku. Zamieszaj i smaż całość przez jakieś 15 minut, aż
grzyby zmiękną i całość ładnie się zrumieni.Przełóż teraz wszystko do
ziemniaków, dodaj
tymianek i
pietruszkę, delikatnie wymieszaj i smaż jeszcze jakieś 3 minuty, żeby smaki się przegryzły. Gotowe! Smacznego!