Wykonanie
Najprostsze ciasto ucierane z
truskawkami, które zrobicie z zamkniętymi oczami w 5 minut, miksując wszystkie składniki chwilę, tylko do ich połączenia.Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pyszne, pełne soczystych
truskawek, oprószone
cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki koniecznie były w temperaturze pokojowej przed pieczeniem, inaczej może wyjść piękny zakalec :DCiasto idealne do
herbatki,
mleka, a szczególnie wspaniale smakuje na zielonej trawce podczas pikniku z rodziną, przyjaciółmi lub kochankiem/ką :DDD Polecam!SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):5 00 g
jogurtu naturalnego4
jajka (duże)1,25 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)4 łyżki
soku z cytryny1,5 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (30 g)700 g
mąki pszennej tortowej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia600-700 g
truskawekDODATKOWO:
cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C .Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko
olejem.
Jogurt,
jajka,
olej,
sok z cytryny,
cukier,
cukier wanilinowy przełoż do miski, dodaj do tego przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko całość na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Nie miksuj długo, tylko chwilę, by wszystko się wymieszało, a
mąka nie napowietrzała się niepotrzebnie.Masę wlej do formy, ułóż równo przekrojone na pół
truskawki (przekrojaną stroną do góry) i piecz ciasto przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka i zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Następnie oprósz ciasto
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!