ßßß
Walentynki tuż tuż, zatem dziś moja kolejna propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami.Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się z mleka skondensowanego, masła i kakao, które należy gotować do konsystencji bardzo gęstej masy. Do pralinek użyłam mrożonych truskawek, nie rozmrażałam ich wcześniej, dzięki czemu praliny pięknie się trzymają. W sezonie oczywiście świeże truskawki są jak najbardziej wskazane:)Jeśli nie macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona!SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY:4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)1 szklanka cukru0,75 szklanki letniego mleka1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki ciemnego kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PRALINY:1 puszka słodzonego mleka skondensowanego50 g masła4 łyżeczki ciemnego kakao1 opakowanie mrożonych truskawekczekoladowa posypkaDODATKOWO:1 litr lodów kawowych (lub innych ulubionych)WYKONANIE:SPÓD CZEKOLADOWY:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.Białka ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut .PRALINY:Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około 10-15 minut, aż masa mocno zgęstnieje i będzie widać podczas mieszania dno garnka. Ostudź.Dłonie posmaruj masłem, nabieraj po kawałku masy, roluj kulki, po czym spłaszcz je w dłoni i kładź po jednej zamrożonej truskawce. Ponownie formuj kulki i każdą kulkę obtocz w posypce.Pozostaw kulki w lodówce przez około 30 minut do schłodzenia.SKŁADNIE TORTU:Na wystudzony spód wyłóż lody (najlepiej łyżką do lodów, ale niekoniecznie), a na nie poukładaj praliny. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego!
Follow my blog with Bloglovin