Wykonanie
Nieskomplikowane w przygotowaniu kotleciki z pomarańczowej
soczewicy i
płatków jaglanych. Zdrowa porcja
białka. :-)Przepis godny polecenia każdemu – nie tylko wegetarianom! :-).
Składniki:350 g pomarańczowej
soczewicy1
jajko3-4 łyżki niezbyt czubate
płatków jaglanych
natka pietruszkisól,
kolorowy pieprz mielonykumin do smaku1/2 większej
cebuli cukrowej1 średni ząbek
czosnkuoliwaPrzygotowanie:
Soczewicę płuczemy na sitku, zalewamy
wodą na całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, ok. 7-10 min. Namaczanie pomarańczowej
soczewicy nie jest konieczne, ale ja tak zawsze robię :-). Odcedzamy,
soczewica będzie konsystencji papki, przekładamy ją do miski, dodajemy drobno pokrojoną, podsmażoną
cebulkę, przeciśnięty
czosnek, drobno pokrojoną
natkę pietruszki,
jajko,
sól, świeżo mielony
pieprz, odrobinę kuminu, oraz
płatki jaglane i całość mieszamy. Rozgrzewamy
oliwę na patelni, z masy robimy małe kotleciki, delikatnie obtaczamy w płatkach i smażymy na złoty kolor. Zjadamy w duecie z ulubioną
sałatką.Smacznego :-)