Wykonanie
Tak sobie dzisiaj myślałam, że najwięcej przyjemności sprawiają mi potrawy które robię wg własnego smaku, bawiąc się, poznając nowy smak. I tak dzisiaj
wątróbka. Tak! znowu
wątróbka, bo ja uwielbiam
wątróbkę! Smażona, a
potem lekko podduszona jest idealnym daniem na obiad lub na kolację.Dzisiaj dodałam
zioła,
jabłko,
młodą marchewkę i wyszło b. delikatnie, smacznie i zdrowo.składniki:5 - 6 podwójnych
wątróbek drobiowych1 - 2 malutkie
szalotki1 - 1,5
jabłkamasło klarowane
sólświeżo zmielony
pieprzświeży
majeranekświeży
lubczykkoperek2
młode średnie
marchewkimlekoprzygotowanie:
wątróbki delikatnie opłukałam
wodą, przełożyłam do miseczki, zalałam
mlekiem i odstawiłam na 1 godzinę do lodówki (
mleko wchłania gorycz i zapachy ).
wątróbki wyjęłam z
mleka, opłukałam delikatnie
wodą, położyłam na deskę i osuszyłam papierowym ręcznikiem. na patelni rozgrzałam klarowane
masło, kładłam kawałki
wątróbki i delikatnie obsmażyłam z obu stron. zmniejszyłam ogień,
wątróbki posypałam posiekanym drobno
majerankiem ( spora ilość ), dodałam
cebulkę pokrojoną w cienkie plastry, obrane
jabłko pokrojone na mniejsze cząstki,
lubczyk ( też sporo ),
marchewki starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam również. całość przykryłam i dusiłam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. gdy
wątróbka stała się miękka, a warzywa zmiękły całość doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem ( nie solimy
wątróbki dopóki nie stanie się miękka podczas smażenia, ponieważ będzie twarda ).
wszystkim smakoszom
wątróbki życzę smacznego :).