Wykonanie
Składniki :
bakłażany 3 małe / 2 duże1l sosu/przecieru
pomidorowegoduży
pomidor lub 4
pomidorki koktajlowe
natka pietruszki (pęczek)0,5kg
pieczarek500g
mozzarelli w kulkach300g
sera Edam1
czerwona cebula i 1
szalotka5 dużych ząbków
czosnkujogurt grecki 10% tł. Lidldwa
jajamasło,
oliwa z oliwek extra virginprzyprawy:
pieprz,
tymianek,
bazylia,
sól,
sos sojowyczerwone winoWymagania i zalecenia :piekarnik z termoobiegiem i funkcją grillamoździerz do przyprawZakupy
serowo-
sosowo-
winne zrobić w Lidlu. Smakuje zdecydowanie najlepiej, to nie jest tylko kwestia ceny.Przygotowanie (kolejność minimalizująca czas):
Bakłażany pokroić w plasterki o grubości około 1cm. Lekko ponacinać i dokładnie posolić - odstawić żeby puściły
wodę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną
oliwę. W tym momencie pokroić i wrzucić
szalotkę a następnie
czosnek. Wszystko zeszklić, mieszając.W moździerzu rozgnieść
przyprawy i wsypać do garnka. Wymieszać i od razu zalać przecierem.Na końcu dodać pokrojoną
pietruszkę i
pomidory. Można część przecieru zastąpić
pomidorami w kostce z puszki. Dusić co najmniej 20min.
Pieczarki obmyć i pokroić w ćwiartki, wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i lekko posolić. Dodać
masło, wymieszać.Gdy
pieczarki zaczną puszczać
wodę, obficie skropić
sosem sojowym. Mieszając odparować. Zmniejszyć temperaturę, wlać pół filiżanki
wina. Nie dusić - odparować.Rozgrzać maksymalnie górną (grillową) grzałkę piekarnika i wstawić posmarowane
oliwą bakłażany na 5 minut. Wyjąć, obrócić, naoliwić, znów 5 minut.Druga tura pieczenia może być na termoobiegu - będzie lekko chrupiące.Przygotowanie zapiekankiNa blachę lub do naczynia ceramicznego wylać 2/3
sosu pomidorowegowyłożyć 2/3
bakłażanów pokrywając całą powierzchnięwyłożyć wszystkie
pieczarkiposypać
startym serem Edamwylać resztę
sosu pomidorowegowyłożyć resztę
bakłażanów równomierniewyłożyć naczynie
mozarellą w cienkich plasterkach
jogurt wybełtać z
jajkami i polać potrawę. Delikatnie ugniatać aby uzyskać płaską powierzchnię, gdyby
jogurt spływał na boki
Pieczenie łącznie 30 min:20 minut termoobieg 200st C, środkowa półka10 minut termoobieg grillowa grzałka 220C, górna półkaWynik:
Potrawa przypomina nieco
bakłażana z grilla z
pomidorami i
mozarellą.Przypomina też nieco mussakę.