Wykonanie
Wiśnie to to co lubię najbardziej ;)Składniki: 1 kg
wiśni*, 40 dag
masła, 1 szklanka
cukru brązowego lub białego, 6
jajek, łyżka
cukru waniliowego,
aromat waniliowy i
cytrynowy po 2-3 krople, 35 dag drobnych
płatków owsianych, 30 dag
żytniej mąki razowej, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 5 łyżek
rumu, 2 łyżki grubych
płatków owsianych i/lub
płatków migdałowych i/lub
wiórków kokosowych.Przygotowanie:
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Połączyć z
jajkami, skórką otartą z
cytryny i
rumem. Wymieszać
płatki owsiane z
mąką i
proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do ucieranej masy. Wyłożyć na natłuszczoną blachę i wygładzić powierzchnię. Na cieście rozłożyć
wiśnie. Można posypać grubymi
płatkami owsianymi wymieszanymi z wiórkami kokosowymi lub
płatkami migdałowymi. Piec 35-40 min. W temperaturze 200 stopni.* ciasto robiłam juz 1. tylko z
wisniami, 2. połowe z
wiśniami i połowę z
jagodami wówczas dałam po 1/2 kg
owocówZ samymi
wiśniamiZ dwoma rodzajami
owoców z
wiśniami,
jagodami i
płatkami migdałowymi oraz
brzoskwinie z
borówką amerykańskąprzed upieczeniam
po upieczeniu