ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

nazwa

Wykonanie

Troszeczkę mniej zdrowa propozycja, ale myślę, że się nada na cheat-meal. :) Zawsze też można zmienić składniki na lżejsze, np. ser żółty na mozarellę, mięso wieprzowe na mielone mięso z indyka czy kurczaka. Wszystko zależy od Was. :)
Składniki (na 1 cukinię):
250g mięsa wieprzowego,
cukinia,
pół cebuli,
przecier pomidorowy (kupny lub domowej roboty, można zastąpić np. sosem bolońskim),
sól, pieprz, czerwona papryka do smaku,
ser do posypania - ilość wedle uznania, użyłam Edamskiego, ale można zastąpić np. mozarellą,
łyżka oliwy do smażenia.
Cebulę kroimy na kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Dorzucamy mięsa, a po usmażeniu dodajemy przecieru pomidorowego i doprawiamy.
Cukinię przecinamy na pół i usuwamy miąższ z pestkami. Nakładamy farsz do wydrążonych połówek, posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/09/faszerowana-cukinia.html