ßßß Cookit - przepis na Koperty z ciasta francuskiego

Koperty z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Kolejna wariacja z naszymi ukochanymi pieczarkami w sosie sojowym. Oczywiście niema przymusu używania go ale zdecydowanie polecam spróbować, bo pieczarki wychodzą przepyszne.
Koperty z ciasta francuskiego to dość prosty, ale i bardzo smaczny obiad. Podałam do nich zwykłą fasolkę szparagową, było pysznie :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 kg filetów z kurczaka
300 g pieczarek
2 łyżki sosu sojowego
8 plasterków serka topionego
ketchup
3 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia pieczarek
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kilka większych cześci (muszą się zmieścić do kopert). Mięso doprawiamy wedle własnego gustu (tym razem użyłam tymianku, czarnego pieprzu i soli morskiej). Dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Pieczarki obieramy (nie myjemy). Kroimy w ósemki
Na patelni mocno rozgrzewamy olej (największy ogień). Wrzucamy pieczarki i smażymy do zrumienienia. Gdy zaczną brązowieć zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy sos sojowy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia (postarajcie się nie wyjeść za dużo, bo zabraknie do kopert) :D
Ciasto rozwijamy i dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 8 kwadratów i nieduży prostokąt który też nafaszerowałam i po prostu złożyłam na pół, a brzegi zagniotłam widelcem.
Kwadraty smarujemy ketchupem, układamy na nich kawałki mięsa, na górze kładziemy troche pieczarek. Przykrywamy plasterkiem sera i składamy jak na zdjęciu niżej.
Złożone koperty smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach - do lekkiego zrumienienia ciasta.
Jeśli zostały nam jakieś pieczarki możemy nimi posypać gotową kopertę po upieczeniu
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/06/koperty-z-ciasta-francuskiego.html