Wykonanie
Kolejna wariacja z naszymi ukochanymi
pieczarkami w
sosie sojowym. Oczywiście niema przymusu używania go ale zdecydowanie polecam spróbować, bo
pieczarki wychodzą przepyszne.Koperty z
ciasta francuskiego to dość prosty, ale i bardzo smaczny obiad. Podałam do nich zwykłą
fasolkę szparagową, było pysznie :)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego0,5 kg
filetów z kurczaka300 g
pieczarek2 łyżki
sosu sojowego8 plasterków
serka topionegoketchup3 łyżki
oleju rzepakowego +
olej do smażenia
pieczarek1
jajko1 łyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Mięso dzielimy na kilka większych cześci (muszą się zmieścić do kopert).
Mięso doprawiamy wedle własnego gustu (tym razem użyłam
tymianku,
czarnego pieprzu i
soli morskiej). Dodajemy
sok z cytryny oraz
olej i dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Pieczarki obieramy (nie myjemy). Kroimy w ósemkiNa patelni mocno rozgrzewamy
olej (największy ogień). Wrzucamy
pieczarki i smażymy do zrumienienia. Gdy zaczną brązowieć zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy
sos sojowy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia (postarajcie się nie wyjeść za dużo, bo zabraknie do kopert) :DCiasto rozwijamy i dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 8 kwadratów i nieduży prostokąt który też nafaszerowałam i po prostu złożyłam na pół, a brzegi zagniotłam widelcem.Kwadraty smarujemy
ketchupem, układamy na nich kawałki
mięsa, na górze kładziemy troche
pieczarek. Przykrywamy plasterkiem
sera i składamy jak na zdjęciu niżej.Złożone koperty smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach - do lekkiego zrumienienia ciasta.Jeśli zostały nam jakieś
pieczarki możemy nimi posypać gotową kopertę po upieczeniuSmacznego!
