ßßß
Składniki:Na biszkopty: (składniki podaję na jeden biszkopt, należy upiec dwa takie, zatem składniki x2)50g mąki50g cukru2 jaja1/3 łyżeczki proszku do pieczenia50g gorzkiej czekolady50g masłaNa krem budyniowy:3 opakowania budyniu śmietankowego0,8 l mleka150g masłacukier wanilinowy0,5 szklanki cukruNa sernik jagodowy:0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego2, 5 szklanki jagód +100 ml śmietany 36%2 czubate łyżki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego2 czubate łyżeczki żelatynyNa frużelinę jagodową:2 szklanki jagód6 łyżek cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki żelatynyNa sztywną bitą śmietanę:300 g śmietany 36 %cukier wanilinowy250g mascarponePrzygotowanie:Blaty czekoladowe:masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.Tak samo upiecz drugi blat. Ostudź.Krem budyniowy:0,6 l mleka zagotować razem z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Dodaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj trzepaczką aż utworzy się budyń.Na paterze zapnij obręcz tortownicy, wyłóż jeden biszkopt i wylej na niego gorącą masę budyniową. Wyrównaj. Gdy trochę przestygnie przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki na godzinę.Sernik jagodowy:Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.1,5 szklanki jagód zmiksuj na gładki mus.W dużym naczyniu utrzyj ser ze śmietanką i cukrem. Dodaj jagody i zmiksuj do połączenia składników.Zahartuj żelatynę: dodaj do niej łyżkę masy serowej i rozmieszaj. Dodaj do reszty masy serowej i krótko zmiksuj. Wylej na biszkopt. Wysyp na sernik resztę jagód i lekko dociśnij. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekoruj:Kremówkę ubij z cukrem. Do ubitej śmietany porcjami dodawaj serek mascarpone. Taką masą wedle własnego pomysłu udekoruj ciasto. U mnie dwa okręgi kleksów a w środku frużelina:Frużelina jagodowa:Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznieniaJagody i cukier wymieszaj w garnku. Włącz palnik i stale mieszając podgrzewaj aż cukier się rozpuści a jagody puszczą sok. Dodaj cytrynę i wodę z mąką, zagotuj i odstaw z ognia. Dodaj żelatynę, rozmieszaj. Podgrzewaj aż żelatyna się rozpuści (nie gotuj). Gdy frużelina trochę przestygnie możesz wylać ją na tort.Smacznego!