ßßß
Potrzebujesz:0,6-0,7 kg piersi kurczaka250g pieczarek2 cebule200 ml śmietany 18 %200 g makaronu - u mnie jajeczny Spatzle zdaje się, bardzo dobry4 łyżeczki musztardy (u mnie stołowa)4 -5 łyżek oliwy z oliwek50g masłaPrzyprawy:Do gyrosasuszony estragon i lubczykPrzygotowanie:Mięso myjemy, suszymy i kroimy w niewielką kostkę. Obsypujemy przyprawą gyros (koło 2 łyżek) i zalewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinkę.Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.Bardzo mocno rozgrzewamy suchą patelnię i przekładamy na nią mięso. Smażymy na mocnym ogniu aż będzie gotowe (często mieszamy). Zdejmujemy z patelni.Na czystej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulkę. Ogień zwiększamy na maksymalny i wrzucamy pieczarki. Smażymy na złoto. Gdy będą gotowe ogień zmniejszamy na minimum, dodajemy śmietanę, musztardę, po łyżeczce estragonu i lubczyku i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy mięso. Jeśli sos nam za bardzo odparuje to podlewamy odrobiną wody.Gotowy sos wykładamy na makaron i posypujemy odrobiną suszonego estragonu.Smacznego!