Wykonanie
Łatwe w wykonaniu, całkiem zdrowe danie. Polecam użycie
mięsa indyka. Ponoć dużo zdrowsze, niż
wieprzowina, a dla mnie także dużo smaczniejsze.
Potrzebujesz:0,5kg
mielonego mięsa1
cebulę1
jajko3 łyżki
kaszy mannymąkękoncentrat pomidorowy (dodaję 2 te najmniejsze słoiczki)2 marchwie
Przyprawy: u mnie świeża
bazylia, suszony
tymianek,
pieprz i
sólPrzygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem z
mięsem,
jajkiem i
kaszą. Dopraw
solą i
pieprzem. Z masy uformuj małe kulki i obtaczaj je dokładnie w
mące.W dużym garnku rozgrzej tyle
wody, żeby przykryła pulpety. Gdy zacznie wrzeć dodaj
marchew startą na grubych oczkach. Wrzuć połowę pulpetów i gotuj 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i włóż drugą porcję.Gdy druga część pulpetów już się ugotuje dołóż do garnka pierwszą. Dodaj koncentrat i przypraw do smaku. Pogotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby sos zagęść
mąką ziemniaczaną (1 łyżka) rozrobioną w 1/4 szklanki zimnej
wody i jeszcze chwilę pogotuj.U mnie w zestawie z kluskami śląskimiSmacznego!