Wykonanie
Pyszne i delikatne. Łatwe w przygotowaniu, niezbyt pracochłonne.Ja lubię do wszelkich
sosów.
Potrzebujesz:1 kg
ziemniaków1
jajkomąkę ziemniaczanąsólPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Zostawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na gładką masę. Wyrównać w garnku i podzielić na cztery części (czymkolwiek zrób 2 linie w poprzek
ziemniaków, by podzielić je jak tort).Wyjmij 1 część
ziemniaków i to miejsce uzupełnij
mąką ziemniaczaną. Dodaj
jajko i wcześniej wyjęte
ziemniaki. Zagnieć na jednolite ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. W razie czego dodaj
mąki.Zagotuj osoloną
wodę. Z masy ziemniaczanej formuj kuleczki. Spłaszcz lekko w dłoni i zrób dziurkę palcem.Wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia.Smacznego!