ßßß
Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm):Warstwa jasna:500 ml mleka100 g masła5 łyżek cukru1 torebka cukru waniliowego3/4 szklanki kaszy mannyWarstwa wiśniowa:500 ml świeżo wyciśniętego soku z wiśni200 ml mleka130 g masłapół szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości wiśni, moje były kwaśne)1 szklanka kaszy mannyok. 300 g wydrylowanych wiśniDodatkowo:4 wafle tortowePrzygotowanie:Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy.
Warstwa jasna:W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na wafla, równomiernie rozprowadzić i ułożyć warstwę wydrylowanych i odsączonych wiśni.
Warstwa wiśniowa:Wymieszać sok z mlekiem i zagotować. Dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę wiśni, równomiernie rozprowadzić i przykryć ostatnim waflem.
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć talerzem, na którym będzie serwowane ciasto i obrócić. Delikatnie zdjąć formę i folię.