Wykonanie
W tym roku drzewka
wiśniowe mojej Mamy bardzo obrodziły, dzięki
czemu zostałam hojnie obdarowana
wiśniami. Zrobiłam już mnóstwo
dżemów, nastawiłam
nalewkę, część
wiśni ususzyłam, masę świeżych zjadłam i jeszcze trochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie
jadłam kaszaka (tutaj przepis podstawowy), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło bardzo smaczne, nie jest słodkie, dzięki
wiśniom orzeźwiające, idealne na upały. Polecam!
![](/Data/Images/www.cookierenka.com\2015_slash_07_slash_wisniowy-kaszak-ciasto-z-kasza-manna/l/-1666834141.jpg)
Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm):Warstwa jasna:500 ml
mleka100 g
masła5 łyżek
cukru1 torebka
cukru waniliowego3/4 szklanki
kaszy mannyWarstwa wiśniowa:500 ml świeżo wyciśniętego soku z
wiśni200 ml
mleka130 g
masłapół szklanki
cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości
wiśni, moje były kwaśne)1 szklanka
kaszy mannyok. 300 g wydrylowanych
wiśniDodatkowo:4
wafle tortowePrzygotowanie:Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.Z
wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć
waflami dno i boki formy.
![](/Data/Images/www.cookierenka.com\2015_slash_07_slash_wisniowy-kaszak-ciasto-z-kasza-manna/l/-679292890.jpg)
Warstwa jasna:W garnku zagotować
mleko, dodać
masło, ciągle mieszając dodać
cukier i
kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu
kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na
wafla, równomiernie rozprowadzić i ułożyć warstwę wydrylowanych i odsączonych
wiśni.
![](/Data/Images/www.cookierenka.com\2015_slash_07_slash_wisniowy-kaszak-ciasto-z-kasza-manna/l/1120494839.jpg)
Warstwa wiśniowa:Wymieszać sok z
mlekiem i zagotować. Dodać
masło, ciągle mieszając dodać
cukier i
kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu
kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę
wiśni, równomiernie rozprowadzić i przykryć ostatnim
waflem.
![](/Data/Images/www.cookierenka.com\2015_slash_07_slash_wisniowy-kaszak-ciasto-z-kasza-manna/l/-1325273971.jpg)
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć talerzem, na którym będzie serwowane ciasto i obrócić. Delikatnie zdjąć formę i folię.