Wykonanie
To przepis z gatunku "co się nawinie". Moje lunchboxy często wyglądają w ten sposób, ponieważ muszę zabierać do pracy trzy posiłki i ciężko mi jest planować wszystko z wielkim wyprzedzeniem.Najlepiej jest zawsze
mieć w domu składniki suche, takie jak
ryż i
makaron, oraz składniki puszkowane, jak
ciecierzyca,
fasola,
tuńczyk. Do tego dodajemy trochę świeżych warzyw i mamy gotowy posiłek.To naprawdę świetne rozwiązanie, bo oszczędzimy sporo pieniędzy rezygnując z gotowców w pracy, a ponadto wiemy co jemy :)Ja mam dla Was propozycję na prostą
ryżową sałatkę, z dodatkiem
ciecierzycy, doprawioną
curry. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu.

Składniki na 2-3 porcje:woreczek
ryżu parboiled (100g suchego
ryżu)puszka
ciecierzycy2 duże
pomidorypapryka, lub kilka małych, słodkich papryczek
ostra papryczkagarść świeżego
koperkuodrobina
curry,
sól,
pieprz do smaku
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Ostrą papryczkę i
koperek siekamy, jak najdrobniej.
Paprykę i
pomidory kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku.Smacznego!