Wykonanie
Ten prosty przepis na obiad jest idealny dla wielbicieli dań jednogarnkowych. Przepis podrzuciła mi moja Mama, która robiła to danie jednocześnie ze mną, tylko kilka kilometrów oddalona ode mnie.
Kurczak w tym wydaniu jest zupełnie inny niż taki, jakiego
jada się na co dzień. To delikatne
mięso po raz kolejny udowadnia, że dobrze przyrządzone nie musi być nudne :)

Składniki:6 udźców z
kurczakacebuladuża
cukinia2 duże
marchewkikilka różyczek
kalafiora4
pomidory (ja dodałam
malinowe)kilka kulek
ziela angielskiego i
owoców jałowcanatka pietruszkikilka
liści laurowychsól i
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Kurczaka obieramy ze skóry, solimy, obsmażamy na obu stron na gorącej
oliwie, na dnie dużego garnka. Wyjmujemy obsmażone
mięso i w tym samym garnku szklimy posiekaną
cebulę i
marchewki pokrojone w półplasterki. Następnie z powrotem wkładamy
mięso, zalewamy całość wrzątkiem, do takiej wysokości, żeby wszystko było zakryte. Dodajemy szczyptę
soli,
ziele angielskie,
owoce jałowca i
liście laurowe. Dusimy pod przykryciem pół godziny.
Cukinię kroimy w kostkę,
pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę,
kalafior dzielimy na małe różyczki. Dorzucamy do garnka. Dusimy jeszcze 15 minut.Następnie doprawiamy do smaku i gotowe :)Podajemy z
ryżem, posypane
natką pietruszki.Smacznego!