ßßß Cookit - przepis na Brownie bez mąki

Brownie bez mąki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta i nie wyobrażam sobie odstawienia ich tylko dlatego, że nie jem mąki pszennej.
W najbliższym czasie zacznę eksperymentować z mąkami naturalnie bezglutenowymi, orzechowymi i ewentualnie miksami pozbawionymi glutenu (te ostatnie jakoś mnie najmniej przekonują, bo nie lubię jak coś jest bardzo mocno przetworzone...).
Na razie postanowiłam jednak zobaczyć co wyjdzie z przepisu, który żadnej mąki nie uwzględnia i na pierwszy ogień poszło brownie.
Kiedyś czytałam, że brownie to tak naprawdę ciasto powstałe z roztrzepania jakiejś gospodyni, która zapomniała dodać mąki do ciasta. Mimo to zazwyczaj przepisy uwzględniają jakąś jej ilość - choćby niewielką, ale zawsze.
Na szczęście znalazłam przepis zupełnie bezmączny i nawet bez proszku do pieczenia czy innych spulchniaczy. Wyszło mocno czekoladowe i naprawdę fantastyczne.
Przepis wzięłam ze strony Bez Okruszka którą uwielbiam, bo dostarcza mi wielu inspiracji dla mojej nowej diety.
Brownie
Składniki:
5 jajek
120g cukru
100g oleju
2 tabliczki czekolady (200g) u mnie jedna mleczna, druga gorzka
Do niedużego rondelka wlewamy olej i wrzucamy kawałeczki czekolady. Rozpuszczamy czekoladę na małym ogniu.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Łączymy lekko ostudzoną czekoladę z żółtkami i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając.
Pieczemy 35 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/12/brownie-bez-maki.html