Wykonanie
Podobno na Świętego Marcina powinno się zjeść gęsinę. Jednak nie każdy lubi i nie każdy ma dostęp do
mięsa gęsi, więc z braku laku dobrym rozwiązaniem jest taki pyszne schabik :)
Schab pieczony uwielbiam odkąd pamiętam. A w połączeniu z tradycyjnymi dodatkami tworzy obiad idealny na leniwy, świąteczny weekend:)
SchabSkładniki:Kawałek
schabu - ok. 1 kgświeża
bazylia i
rozmaryngorczycajagody jałowca (ok łyżki)
pieprz kolorowy ziarnisty (około łyżki)ząbek
czosnkułyżka
solisłodka papryka (pół łyżeczki)
pieprz ziołowy (pół łyżeczki)
oliwa i
ocet winny/balsamiczny
Czosnek,
jałowiec,
pieprz,
gorczycę i
bazylię ucieramy w moździerzu.Następnie łączymy z
solą i
sypkimi przyprawami.Dolewamy tyle
oliwy aby stworzyć z przypraw pastę i dodajemy odrobinę
octu.Nacieramy
schab naszą miksturą i wstawiamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc, lub nawet dłużej).Pieczemy w ok 180-200 stopniach, przez ok 1 , 5 godziny.Smacznego!