Wykonanie
W tygodniu przeważnie nie mam czasu na wymyślne obiady. Przeważnie odgrzewam resztki z weekendu, jem na uczelni lub ugotuję coś na szybko.Dlatego jak już mam chwilę czasu, zwłaszcza jeśli jest oprócz tego jakaś okazja, to poświęcam na gotowanie więcej czasu.Większość ludzi skupia się na daniu głównym, a raczej na jego głównym elemencie (czyli
mięsie lub jakimś jego zamienniku), nie przywiązując jednocześnie uwagi do dodatku, z którym podajemy danie. Z tego powodu dziś postanowiłam skupić się na dodatkach nieco dłużej, a efekt naprawdę robi wrażenie:)Pieczone
ziemniakiPotrzebujemy:po 2 duże
ziemniaki na osobękilka gałązek
rozmarynukilka ząbków
czosnkus olitartego
sera - u mnie
parmezanszczypiorkuoliw y z
oliwekśmietany (12%)
Ziemniaki szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dokładamy
czosnek (ja na 10
ziemniaków dałam 4 ząbki) i gałązki
rozmarynu. Całość solimy i skrapiamy
oliwą z oliwek.Pieczemy pod przykryciem ok 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są miękkie.Upieczone
ziemniaki nacinamy i w nacięcie wkładamy
ser. Zapiekamy aż się rozpuści.Przez ten czas
śmietanę mieszamy z posiekanym
szczypiorkiem i
solą do smaku.
Ziemniaki wykładamy na półmisek i polewamy
śmietaną.
Smacznego!A z tymi
ziemniakami zjadłam pieczony
schab i
sałatkę z
pomidorków koktajlowych,
ogórka,
sera feta i
oliwek. Pycha!