Wykonanie
Dzisiaj zakupiłam nową książkę kulinarną pt. "Jak nie marnować jedzenia" i od razu postanowiłam wypróbować jeden z przepisów z działu "gdy zostanie
mięso".Myślę, że ta książka to całkiem dobra pozycja w biblioteczce kucharza, ponieważ często brakuje pomysłu na to jak wykorzystać resztki z obiadu. W moim daniu nie użyłam niestety odpadków, ale
czemu nie wykorzystać tego przepisu mimo wszystko?Kończąc ten przydługi wstęp zachęcam do wypróbowania tej propozycji, ponieważ jest to potrawa szybka w wykonaniu i smaczna :)
Potrzebujemy:czterech kotletów sch abowych250 gra m boczniaków150 ml
śmietanycebulisolipieprzuo
reganosera żółtego do posypania przed zapieczeniem
Cebulę drobno kroimy i obsmażamy na
oleju . Boczni aki myjemy i kroimy na paski, dorzucamy do
cebuli.Gdy
woda, która (niestety) wy trąciła się z boczniaków wyparuje (a przynajm niej jej większo ść) dodajemy
śmietan y i doprawiamy
solą,
pieprzem i o
regano.
Schabowe układamy na dnie naczynia ż aroodpornego, przykrywamy
sose m, posypujemy
serem. Pi eczemy w 180 stopniach 15 m i nu t.