Wykonanie
Przypominając sobie niedawne czasy, gdy mieszkałyśmy razem ze współlokatorką, która była dziś naszym gościem, postanowiłam osłodzić nasze spotkanie. Podczas wspólnego dzielenia mieszkania, dotrzymywała mi często kroku na zajęciach Zumby, a do tego z sukcesem nakłoniła mnie do Cross Trainingu więc kontynuując dobre nawyki, upiekłam w dniu dzisiejszym
ciasteczka owsiano-
orzechowe, tak, aby na
stole było coś do pochrupania.
Ciasteczka mimo, że nie zawierały tłuszczu, ani
cukru, to były dobrą przekąską.
Słodyczy też im nie zabrakło, w końcu
daktyle i
banan, nadały im odpowiedniego smaku.
Składniki:2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych300 gram mieszanki
orzechów i ziaren (u mnie
orzechy włoskie, brazylijskie,
nerkowce,
pestki słonecznika i dyni,
orzechy pinii)10
suszonych daktyli2
banany2 całe
jajka (mogą być dwa
białka z jaj)1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Banana rozgniotłam widelcem w misce, dodałam pokrojone drobno
suszone daktyle i
jajka. Wymieszałam, po czym dodałam pozostałe składniki. Raz jeszcze wymieszałam masę i formowałam okrągłe placuszki, kładąc je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekłam przez 25 minut, a po tym czasie nie pozostało nic innego, jak schrupać pyszności.