Wykonanie
Wreszcie mam wolny dzień więc mogłam pozwolić sobie na spędzenie więcej czasu w kuchni. Zaproponowałam na obiad pyszne tortille meksykańskie, oczywiście w wersji bez
mąki pszennej. Do ciasta użyłam
mąki orkiszowej i
mąki kukurydzianej. Wyszło naprawdę pyszne danie. Tortille wyszły chrupiące więc do zwijania będą się mniej nadawać.Składniki na ciasto:3,4 szklanki
mąki orkiszowej1 szklanka
mąki kukurydzianej1 niepełna szklanka gorącej
wody (może być wrzątek)2 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
soli himalajskiejSkładniki na farsz:1 pojedyncza
pierś z kurczaka1/3 puszki
kukurydzy0,5 puszki
czerwonej fasoli0,5
żółtej papryki1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 kulka
mozzarelli w zalewie
Chilli con carne,
sól himalajska,
przyprawa meksykańska,
oregano,
słodka paprykaOlej ryżowySkładniki na
sos jogurtowo-czosnkowy1
serek naturalny1 mały
jogurt naturalny2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
przyprawy tzatzikiSzczypta
soli himalajskiejPrzygotowanie:Zaczęłam od przygotowania tortilli. W misce wymieszałam obydwie
mąki i
sól himalajską. Dodałam
oliwę, a
potem stopniowo dolewałam wrzątek, cały czas mieszając masę łyżką. Ciasto wyłożyłam na stolnicę posypaną
mąką i wyrobiłam. Odłożyłam do miski i przykryłam na około 1-1,5 godziny najlepiej wilgotną ściereczką. Po tym czasie posypałam ponownie stolnicę
mąką, podzieliłam masę na 6 części i każdą z nich wałkowałam tak, aby powstał cienki okrągły placek (jeżeli ciasto jest lepiące dodajcie więcej
mąki). Rozgrzałam patelnię i smażyłam bez żadnego tłuszczu. Gdy na tortilli zaczęły powstawać charakterystyczne bąble, czekałam 30 sekund, przewracałam na drugą stronę i znów czekałam 30 sekund. Gotowe tortille przykryłam ściereczką.Farsz najlepiej przygotować w czasie, gdy czeka się na wyrobienie tortilli (1-1,5 godziny).
Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam na bardzo małe kawałki. Przyprawiłam
chilli con carne,
solą himalajską,
przyprawą meksykańską i
oregano.
Cebulę również posiekałam drobno,
paprykę pokroiłam w małą kostkę. Rozgrzałam
olej ryżowy na patelni i podsmażyłam
cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem pod przykrywką. Gdy osiągnęły złoty kolor, dodałam
paprykę i smażyłam przez kilka minut pod przykrywką. Dodałam
kurczaka i smażyłam, aż nie było widać surowego
mięsa. Dodałam
kukurydzę i
fasolę czerwoną,
koncentrat pomidorowy, przyprawiłam
słodką papryką i nadal smażyłam pod przykrywką przez około 10 minut. Farsz gotowy.Gdy tortille i farsz były gotowe, trzeba było jeszcze połączyć składniki :) Na każdą tortillę kładłam farsz i posypywałam startą
mozzarellą, przykrywałam drugą tortillą i smażyłam na suchej patelni do grillowania przez około 1 minutę z każdej ze stron. Dzięki
mozzarelli placki powinny się trochę skleić. Kroiłam na mniejsze kawałki i quesadillas gotowe.Do tortilli wybrałam najłatwiejszy w przygotowaniu
sos jogurtowy z
czosnkiem i uważam, że najlepiej pasuje do kurczakowej wersji quesadilla.