Wykonanie
Po powrocie z zakupów, na których zrobiłam zapasy warzywne dla siebie i synka zorientowałam się, że brakuje mi miejsca w zamrażalce. Decyzja: coś trzeba wyjąć i zjeść :D Padło na
schab! 2.5 kg
schabu.W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na przepis http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/schab_gotowany_z_sosem_tunczykowym/przepis.htmlPostanowiłam wypróbować z lekką swoją modyfikacją. Wyszło naprawdę smaczne
mięsko, które możemy podać na kilka sposobów: na kanapki, jako przystawka, jako znakomity dodatek do pieczonych ziemniaczków na danie główne.

Składniki:- 2.5 kg
schabu bez kości- 3 spore
marchewki- pół
selera- 2
pietruszki- 3
łodygi selera naciowego- 2
cebule zwykłe- 1
cebula czerwona- 5 ząbków
czosnku-
sól,
pieprz mielony-
pieprz ziarnisty, 5
liści laurowych, kilka ziaren
ziela angielskiego- 750 ml
wina białego- 100 ml
wina czerwonegoSchab umyć, oczyścić z błonek i podzielić na 3 części.Warzywa umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki (na pół lub na 3).
Schab włożyć do garnka, dodać warzywa i
przyprawy, zalać
winem. Jeśli
wino nie przykrywa
mięsa i warzyw, można dodać
wody (do całkowitego przykrycia).Wstawić na mały ogień i gotować około półtorej godziny.SOS:- puszka
tuńczyka w sosie własnym- garść
kaparów- garść zielonych
oliwek- 3
pomidory suszone- 3 łyżki
majonezu- 1 łyżka
jogurtu naturalnego-
pieprz-
sok z cytryny (około 2 łyżek)Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę.Kiedy
schab już jest gotowy, wyjmujemy na deskę/talerz aby odpoczął.Przechowujemy w lodówce owinięty w papier do pieczenia.SMACZNEGO!!!