Wykonanie
Dzisiaj inna wersja francuskiego Clafoutis w troszkę spolszczonej wersji, bo ze
śliwkami. Sezon
śliwkowy uważam za otwarty :)Zamiast
wiśniówki użyłam pigwówki - dodałam około 120 ml i po upieczeniu
śliwki miały fajny aromat
pigwowy. Fajne połączenie.

Składniki:- około 800 g wydrylowanych
śliwek- 150 g
mąki- 3
jaja- 200 ml
śmietanki 30 % (może być 18%)- 70 g
cukru- 120 ml pigwówki (lub może być
wiśniówka)-
laska wanilii- szczypta
soli-
masło do wysmarowania formy
Śliwki umyć, usunąć ogonki i wydrylować.Zasypać 1 łyżką
cukru i zalać pigwówką. Odstawić na około 20 minut.W tym czasie przygotować ciasto.Ja wszystkie składniki ze sobą połączyłam i zmiksowałam.
Wanilię przeciąć wzdłuż na pół i ziarenka dodać do masy. Zamieszać.Można ubić oddzielne
jaja z
cukrem na puszystą masę, dopiero wtedy dodawać
mąkę i na koniec
śmietankę.
Śliwki wyłożyć łącznie z powstałym
sokiem na spód formy do pieczenia (może być taka do tarty). Na
owoce wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30-35 minut.Zamiast
śliwek można dodać również inne
owoce, zarówno świeże jak i mrożone czy z kompotu :)SMACZNEGO!!!