Wykonanie
Dzisiaj znowu na słodko :) ponieważ mój repertuar
owoców w tym roku jest jeszcze ograniczony (ze względu na karmienie) dalej "męczę"
czereśnie :) baaardzo mi brakuje
truskawek, ale inne
owoce muszą dać radę ;)Dzisiaj troszeczkę francuskiego ;)

Składniki:- około 600 g
czereśni- 150 g
mąki- 3
jaja- 200 ml
śmietanki 30 % (może być 18%)- 70 g
cukru- 70 ml
wisniówki-
laska wanilii- szczypta
soli-
masło do wysmarowania formy
Czereśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować.Zasypać 1 łyżką
cukru i zalać
wiśniówką. Odstawić na około 20 minut.W tym czasie przygotować ciasto.Ja wszystkie składniki ze sobą połączyłam i zmiksowałam.
Wanilię przeciąć wzdłuż na pół i ziarenka dodać do masy. Zamieszać.Można ubić oddzielne
jaja z
cukrem na puszystą masę, dopiero wtedy dodawać
mąkę i na koniec
śmietankę.
Czereśnie wyłożyć na spód formy do pieczenia (może być taka do tarty). Na
owoce wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30-35 minut.Zamiast
czereśni można dodać również inne
owoce, zarówno świeże jak i mrożone czy z kompotu :)SMACZNEGO!!!